Keski-Karjalan mahdollisuudet

Yrittäjä luo työpaikkoja. Keski-Karjalassa on erinomaiset mahdollisuudet kehittää yritystoimintaa. Siihen tarvitaan vain luovuutta, oikea ajankohta, hyvää tuuria sekä yrittäjiltä ennakkoluulottomuutta. Esim. Puhoksesta on vesistöyhteys merelle, rautatie sekä myös valtatie 6. Yrityselämää ajatellen Keski-Karjalalla on myös täydellinen sijainti Venäjän naapurissa. Niiralassa on valtakunnallinen rajanylityspaikka, jossa rajanylittäjien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Tuleva viisumivapaus moninkertaistaa rajanylittäjien määrän. Maakuntakaava sallii entistä suurempien liikekokonaisuuksien rakentamisen rajan tuntumaan. Kauniit ja puhtaat vesistömmekin ovat lähes hyödyntämättä. Näen suuria mahdollisuuksia juuri yrittäjien toiminnalle koko Keski-Karjalassa. Uskon, että Viron veromalli toteutuessaan toisi lisää yrityksiä alueelle. Tällöin veroeurot jäisivät Keski-Karjalaan ja rakentaisivat omaa seutukuntaamme.

Keski-Karjala ei mielestäni pysy riittävän elinvoimaisena pelkästään ulkopuolisten toimien seurauksena, vaan asukkaiden on itse pidettävä se elinvoimaisena ja tehtävä työtä sen eteen. Perusasiat on oltava kunnossa; nuorisolle on oltava mieleistä tekemistä, lapsiperheille on oltava hyvät ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet sekä hyvät kokoontumispaikat ja lisäksi hyvät peruspalvelut. Muussa tapauksessa nuoriso ja lapsiperheet eivät tule, eikätkä pysy maaseudulla.

Maaseudun kehittämisessä näen erittäin tärkeänä Leader-toiminnan. Se on rahoituskanava, jonka avulla voidaan tukea paikallisesti pieniä kyläyhteisöjä ja yhdistyksiä, harrastusmahdollisuuksia ym. Monissa kunnissa Leader-rahoitusta ei tunneta eikä hyödynnetä tarpeeksi. Leader on mainio käytännöntason apukeino toteuttaa alueen kehittämistoimia elinvoimaisuuden säilyttämiseksi ja sen on tarkoitettu olevan jokaisen maaseudun asukkaan käytettävissä.

Viimeisin vaalikausi on ollut Keski-Karjalalle ja koko Pohjois-Karjalalle vaikeaa aikaa. Ilonaiheet ovat olleet vähäisiä. Toimintoja ja sitä mukaa työpaikkoja on keskitetty Kuopioon tai kuten prikaati, lakkautettu kokonaan. Nykyisiltä kansanedustajilta on puuttunut halu ja yhteistyökyky kehittää koko maakuntaa. Erityisesti tämä on näkynyt Keski- ja Pielis-Karjalan näivettymisenä. Molemmat olisivat tarvinneet oman kansanedustajan kuluneella vaalikaudella. Tulevissa eduskuntavaaleissa asia voidaan korjata tai sitten jatkaa edelleen tyytyväisenä Joensuulaisten tai Kuopiolaisten kansanedustajien johdolla. Sinä päätät, minä olen tarjolla puolustamaan Keski-Karjalaa!

Koti-Karjala 8.4.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *