Kalastuslain uudistuksia

Vahvat ja elinvoimaiset kalakannat ovat kaiken kalastuksen perusta. Uudella kalastuslailla ja sitä tarkentavalla -asetuksella tarkoitetaan hyvää, mutta ymmärrys itse kalastukseen ja maalaisjärjen käyttämiseen näyttää olevan kateissa.

Tulevan kalastuslain mukaan verkossa olevat kalat pitää laskea takaisin järveen, mikäli ne ovat ala- tai ylämittaisia. Merkitystä ei ole sillä onko verkossa oleva kala elävä tai kuollut. Verkosta löytyneen kuolleen kalan laskeminen veteen tuntuu kalastajasta erityisen pahalta, kun sen näin talviaikaan voisi aivan hyvin käyttää perheensä ravinnoksi. Toivon sydämestäni, ettei minun verkkoon koskaan kuole 5 – 10 kg kuha tai hauki, järvitaimenesta puhumattakaan.

Kalastusasetuksessa viehekalastajalle sallitaan enintään kolmen hauen tai kuhan ottaminen haltuun saman vuorokauden aikana vaikka kumpikaan näistä ei ole uhanalainen kalalaji. Hyvin harvat jaksavat enempää vuorokaudessa syödä tai voivat myydä uuden 5 kg myyntirajoituksen vuoksi, mutta onko tällainen rajoitus todella tarpeen? Maalaisjärjellä ajateltuna tämäkään ei ole järkevä uudistus koska kotitarvekalastaja kalastaa ruokaa perheelleen ja ehkä myös naapurin mummoille ja papoille.

Toteutuessaan asetus lopettaa tai ainakin vaikeuttaa vetouistelukilpailujen järjestämistä, koska niissä hauki ja kuha ovat käytännössä pääsaaliskaloja.

Monet osakaskunnat ja kalastusalueet saavat tuloja vetouistelukisojen järjestämisistä ja käyttävät nämä varat mm. kalaistutuksiin. Näiltä osin istutukset ja muut kalavesien hoitotoimet vähenisivät.

Kotitarvekalastajista huomattava osa on vesialueiden omistajia. Uusi kalastuslakiesitys vähentää vesialueen omistajan päätösvaltaa omilla vesialueillaan. Esim. yksityisiä vesiä voidaan ottaa kaupalliseen kalastukseen ilman vesialueen omistajan lupaa. Vesialueen omistusoikeuteen sisältyvä kalastusoikeus nauttii Suomen perustuslain turvaamaa omaisuudensuojaa. Uudistus ei olisi millään tavoin perustuslain mukaista.

Sellaisia lakeja ei tulisi koskaan säätää, jotka heikentävät ihmisten kunnioitusta lakeja kohtaan ja niillä tulee olla takanaan kansalaisten hyväksyntä.

Kari Kulmala, Rääkkylä
aktiivikalastaja
Kansanedustajaehdokas (PS)
Sanomalehti Karjalainen 21.1.2015

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *