Viron veromalli

Jokin aika sitten Kiteen yrittäjät järjestivät maakunnan kansanedustajille koulutustilaisuuden, missä kertoivat heille mm. Viron veromallista. Toivottavasti he ottivat mallista opikseen, koska malli olisi erittäin toteuttamiskelpoinen myös Suomessa.

Tällä hetkellä Suomen kilpailukyky rapistuu investointien puutteessa. Teollisuuden investoinnit kotimaahan ovat romahtaneet ja toimintoja siirretään matalamman kustannustason maihin. Nykyinen verojärjestelmä ei investointeihin kannusta, mutta Viron veromalli kannustaisi yrityksiä nimenomaan investointeihin. Viron verojärjestelmän on todettu lisänneen yritysten investointeja Virossa verrattuna muihin Baltian maihin.

Viron mallissa yritykset eivät joudu maksamaan yritysveroa, jos ne jättävät voittonsa yritykseen. Yritysveroa maksetaan vain osingonjaon tai muun voitonjaon yhteydessä. Osakeyhtiöt maksavat yhteisöveroa 21 prosentin verokannalla vain jakamastaan osingosta ja muusta voitonjaosta. Yhtiöön jätettyjä voittoja ei veroteta. Mielestäni tämä kuulostaa erittäin järkevältä.

Viron yritysveromalli ja sukupolvenvaihdostilanteissa Ruotsin malli, jossa perintöveroa ei tarvitse maksaa, olisivat asioita, jotka lisäisivät investointeja ja siten pk-yritysten menestystä myös Pohjois-Karjalassa.

Ymmärrän hyvin, että malli aiheuttaisi kateutta yrittäjiä kohtaan, koska epäiltäisiin, että sitä käytettäisiin väärin, mutta ainahan yrittäjiä on karehdittu. Mielestäni Viron mallia pitäisi ehdottomasti kokeilla Suomessa.

Lähde: http://summa.talentum.fi/article/te/uusimmat/60606

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *