Metsästyslakiin on saatava muutoksia

Ensi vuosi on metsästyksen harrastajalle erityisen tärkeä. Vuoden 2015 syksyllä eduskunnalle annetaan hallituksen esitys metsästyslain muuttamisesta. Tällöin tehdään mm. hirvikannan, suden ja metsäkanalintukantojen hoitosuunnitelmien uudet linjaukset. Sudesta ja sen metsästyksestä syntyy varmuudella voimakasta keskustelua, eikä syyttä. Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta ei kenenkään pihamaalle.

Riistakeskuksen tulisi toimia aktiivisemmin paikallisten riistanhoitoyhdistysten kanssa. Tällä hetkellä paikalliset asukkaat, jotka asuvat susi- ja karhualueilla, eivät pysty vaikuttamaan asioihin ja se on ehdottomasti väärin. Riistakeskuksen johdolla luonnosteltu susikannan hoitosuunnitelma esitellään ministeriölle joulukuussa. Toivottavasti ensi kaudella susikantaa hoidetaan uusien linjausten pohjalta. Nykyinen tilanne on metsästäjille kestämätön ja valmiiksi syyllistävä. Ei voi olla oikein, että kun yhdelle häirikkösudelle saadaan kaatolupa, niin viranomaisten tulee periaatteessa paikan päällä valvoa metsästystä eri järjestöjen voimakkaan painostuksen vuoksi. Missä on luottamus metsästäjiin?

Metsästyksessä on vielä paljon parannettavaa, erityisesti byrokratian ja lainsäädännön osalta. Metsästysrikos on vakava asia. Tällä hetkellä laillisessa hirvenmetsästyksessä syyllistytään eniten tahattomasti metsästysrikoksiin. Hirven vasasuojaan on saatava muutos, jolloin tahattomasti emän vasalta ampunutta metsästäjää ei syytettäisi metsästysrikoksesta. Muutos ei tarkoittaisi, etteikö tapausta tutkittaisi viranomaisten toimesta.

Tieliikennelain ja -asetuksen mukaan poliisi voi myöntää vaikeasti vammaiselle henkilölle tai vaikeasti vammaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan. Mielestäni samoilla perusteilla voitaisiin katsoa kuljettajan olevan oikeutettu kuljettamaan metsästysasetta maastossa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla, kun hän kuljettaa sitä metsästystarkoituksessa. Hänellä tulisi siis olla poliisilta vaikeasti vammaiselle henkilölle tarkoitettu lupa sekä metsästysoikeus. Kuljetuslupa olisi sidottu metsästysoikeuteen. Poliisin yhdeksi päiväksi myöntämän luvan lisäksi myös Riistakeskus voi myöntää vastaavanlaisen luvan jopa viideksi vuodeksi, mutta monen mielestä luvan saanti on erittäin hankalaa.

Pidän myös ihmeellisenä käytäntöä, ettei ampuma-aseen hallussapitoluvan omaava metsästäjä, reserviläinen tai aseharrastaja voi vaihtaa aseitaan saman tai pienemmän kaliiberin aseisiin pelkällä ilmoituksella viranomaiselle. Ilmoitusmenettely vähentäisi harrastajan kuluja sekä poliisinkin työaikaa huomattavasti.

Kari Kulmala, ylikonstaapeli
kansanedustajaehdokas (ps)
Koti-Karjala 22.11.2014
Sanomalehti Karjalainen 23.11.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *