Uskottavaa maanpuolustusta

Puolustusvoimiin kohdistuvat 200 miljoonan euron säästöt ovat järjettömiä! Pitäisi muistaa, mikä on puolustusvoimien perimmäinen tehtävä. Sen on taattava kaikissa tilanteissa kyky uskottavaan koko Suomen puolustukseen. Tämä perusasia on nykyisessä hallitusohjelmassa unohtunut tai sitten hallitus työntää meitä tarkoituksella kohti Natoa. Hallitusohjelmassa esitetyt säästöt romuttavat puolustusvoimien hallitun ja suunnitellun uudistusohjelman. Näiden pikasäästöjen seurauksena Suomen puolustuskyky heikkenee vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi.

Useiden lähteiden mukaan Puolustusvoimissa joudutaan säästöjen saamiseksi mm. vähentämään kantahenkilökuntaa ja heidän koulutusta, tinkimään reservin kertausharjoituksista ja joukkojen sotaharjoituksista sekä varusmiesten maastovuorokausista. Ampumaleirien sijaan varusmiehiä koulutetaan jatkossa enemmän ”rättisulkeisilla”. Myös nimeltä mainitsemattomia varuskuntia on lopetusuhan alla. Suomen uskottava puolustus on hankittu ja ylläpidetty vuosikymmenten aikana ja nyt se tuhotaan seuraavan hallituskauden aikana. Onko se oikein? Mielestäni puolustuskyvyn alasajo on maanpetokseen verrattavaa toimintaa.

Samaan aikaan edellä mainittujen toimien kanssa Suomi on ratifioimassa jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan-sopimuksen. Suomelle liittyminen Ottawan sopimukseen on selvä strateginen virhe, joka vähentää edellytyksiämme itsenäiseen ja uskottavaan maanpuolustukseen. Pitääkö Suomen kaikessa olla mallioppilas? Miksi esim. Venäjä, Yhdysvallat, Pakistan ja Intia eivät aio liittyä Ottawan sopimukseen? He ovat kaikki sentään ydinasevaltioita.

Jalkaväkimiina on kustannustehokas, eikä sen korvaaminen muulla tavoin ole täysin mahdollista. Pitää muistaa, että miinat eivät ole koskaan hyökkäysaseita. Miinojen käytöllä säästetään omia sotilaita ja aiheutetaan hyökkääjälle tappioita. Rauhan aikana miinat ovat puolustusvoimien varastoissa, eivätkä aiheuta siten ongelmia kenellekään.

Voidaankin perustellusti kysyä, mihin Suomen hallitus on näillä päätöksillä pyrkimässä koska niiden seurauksena on puolustuskyvyn alentuminen? Jos tavoitteena on uskottavan puolustuskyvyn säilyttäminen, jäljelle jää vain yksi vaihtoehto, hakeminen Nato-jäsenyyttä. Yleensä puolustusmenojen on laskettu kasvavan liittoutumisen myötä, sillä erilaiset velvoitteet lisääntyvät. Niin tulee tapahtumaan myös, mikäli Suomi liittyy Natoon.

Sanomalehti Karjalainen 18.9.2011

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *