Suomi tarvitsee panssarivaunuja

Kimmo Repo kysyi 21.1 Karjalaisessa, mihin Suomi tarvitsee panssarivaunuja? Vastaus on selvä ja yksinkertainen – uskottavan maanpuolustuksen ylläpitämiseen. Panssarivaunujen hankinta tukee merkittävästi Suomen maanpuolustuskykyä, joka muun muassa Puolustusvoimien komentaja Puheloisen mielestä on muuten vakavasti uhattuna.

Uskottava maanpuolustus on yksi valtion uskottavuuden ja legitimiteetin tärkeimpiä pilareita. Viime vuosina tuo uskottavuus on ollut todella koetuksella. Puolustusvoimissa on tehty viime vuosina suuria leikkauksia. Kolme joukko-osastoa, Pohjois-Karjalan prikaati mukaan lukien, on jo lakkautettu ja kolme lakkautusta odottaa vuoroaan vuoden kuluttua. Samaan aikaan sodan ajan henkilöstöä vähennetään noin 35 prosenttia.

Presidentti Halonen ja ulkoministeri Tuomioja tuhosivat puolustuskykyämme, kun Suomi Ottawan sopimuksen mukaisesti luopui jalkaväkimiinoista. Siksikin on erinomainen asia, että Suomi ostaa edulliseen hintaan 100 vähän käytettyä Leopard-panssarivaunua. Panssarivaunujen hankinta luo jälleen uutta uskoa puolustusvoimien iskukykyyn 2020 ja jopa 2030-luvuille. Jalkaväkimiinoja niillä ei kuitenkaan voi täysin korvata.

Tällä hetkellä käytössä olevia vanhemman mallisia Leopard-panssarivaunuja ei pidä myöskään romuttaa, kun uudemmat vaunut saapuvat Suomeen. Niille on käyttöä myöhemmin esimerkiksi koulutuksessa tai varaosina. On tietenkin selvää, että panssarivaunut eivät yksistään riitä. Ne ovat vain osa Suomen puolustuksen kokonaisuutta, diplomatia mukaan lukien.

Muistan hyvin, kuinka tasavallan presidentti Niinistö korosti valtiopäivien avajaispuheessaan koko maan puolustamisen tärkeyttä, liittoutumattomuutta ja yleisen asevelvollisuuden turvaamista.

Rapautuneen puolustuskykymme parantaminen on meille todellinen haaste, jossa pohjoismainen yhteistyö ei yksin riitä ratkaisuksi. Meitä ei pelasta edes Natoon liittyminen. Mielestäni on vaikeaa hakea poliittisia irtopisteitä haukkumalla tällaisia hankkeita ja väittää niiden vaikuttavan valtion muuhun taloudenhoitoon.

Lähetetty Sanomalehti Karjalaiseen 22.1.2014

Julkaistu Sanomalehti Karjalaisessa 2.2.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *