Suomalainen metsästys- ja kalastuskulttuuri turvattava

EU-parlamentissa yksittäisellä edustajalla on mahdollisuus vaikuttaa. Parlamenttityö perustuu pitkälti muistioihin, joita kirjoittavat yksittäiset edustajat avustajineen. Ei ole siksi ihan sama, kuka metsästyksen ja kalastuksen harrastajaa edustaa parlamentissa tai Suomen eduskunnassa. Edustajalla tulee olla kokemusta ja tietämystä päätettävistä asioista.

Euroopan unionin lainsäädäntö vaikuttaa kaikkeen metsästykseen kanalinnuista suurpetoihin sekä mm. aselupien ikärajoihin. Tälläkin hetkellä eduskunnan suuri valiokunta käsittelee EU:n esitystä ampuma-aseista. Siinä kiellettäisiin itsestään lataavat eli puoliautomaattiaseet.

Kalastuksen osalta EU:ssa päätetään mm. kalastusrauhoituksista ja -kiintiöistä. Eurooppalaiset metsästys- ja kalastusperinteet ja tavat ovat erilaisia, kuten myös riistaeläimet ja kalalajit. Tämän vuoksi yritykset yhtenäistää eurooppalaista metsästystä tai kalastusta ja luoda yhtenäiset lait ovat erittäin haasteellisia.

EU:n sekaantuminen metsästys- tai kalastuspolitiikkaan aiheuttaa usein enemmän ristiriitoja ja ongelmia, kuin ratkaisee niitä. Yhtenä hyvänä esimerkkinä on Suomessa harjoitettava suurpetopolitiikka, jota säädellään EU:sta käsin. Pohjoiskarjalainen tietää varmasti enemmän suurpedoista, kuin esim. italialainen kollegansa.

EU:lle on annettava myös kiitosta hyvästä päätöksestä. EU ei edellytä metsästyksen rajoittamista Natura-alueilla. Suomessa metsästys on yleensä kielletty luonnonsuojelualueilla, muissa EU-maissa ei. Rajoittamisessa on kyse pelkästään suomalaisesta ratkaisusta. Mielestäni metsästystä ei pitäisi rajoittaa luonnonsuojelualueilla pelkästään rajoittamisen ilosta, vaan tosiasioihin perustuen.

Metsästyksessä ja kalastuksessa on tärkeää, että saamme päättää paikallisesti itse asioista mahdollisimman paljon. Tällöin myös valkoposkihanhi olisi mahdollista saada metsästettävien riistalajien joukkoon. Norpan, saimaannieriän ja -lohen kanssakin eletään aikoja, jolloin ratkaistaan niiden lopullinen kohtalo. Erittäin uhanalaisten kantojen säilymiseksi voi auttaa vain asennemuutos ja täysrauhoitus muutamaksi vuodeksi.

Kari Kulmala, Rääkkylä

metsästyksen- ja kalastuksen harrastaja

Sanomalehti Karjalainen 15.3.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *