Selvä linja kuntaliitoksiin

Olen viimeisen kahden viikon aikana saanut vastata useasti siihen, mikä on perussuomalaisen varakansanedustajan ja mikä on Perussuomalaisten kanta puolueena kuntaliitoksiin. Kysymyksiä on satanut erityisesti sen jälkeen, kun sanomalehti Karjalainen julkaisi 12.10.2013 maakuntamme kansanedustajien kannat asiasta. Kantani on ollut koko ajan selvä ja sama mihin vuoden 2011 eduskuntavaaliehdokkaana vaaliohjelman mukaisesti sitouduin. Pakkoliitoksia en hyväksy. Mikäli kunnan talous on sellaisessa tilassa, ettei se pysty järjestämään peruspalveluja, niin vapaaehtoiset kuntaliitokset ovat mahdollisia. Silloinkin on ajateltava vain ja ainoastaan kuntalaisten parasta. Kunnan tulee tuottaa peruspalvelut kuntalaisille, olipa kunta minkä kokoinen tahansa.

Suunnitteilla olevien suurkuntien ihannointi perustuu yleensä ajattelutapaan, minkä mukaan vain suuri on tehokasta. Tässä ajattelussa piilee aikamoinen vaara! Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että suurimmat kunnat eivät ole aina tehokkaimpia, eivätkä myöskään kustannuksiltaan halvimpia. Vaikka kuntia on yhdistetty Joensuuhun, niin kaupungin talousvaikeudet eivät ole loppuneet. Miksi? Eikö kuntaliitos ollutkaan kannattava vai näkyvätkö tulokset vasta vuosien päästä? Veronmaksajalle tulee helposti sellainen tunne, että kuntaliitos ei ollut oikea päätös.

Kuntaliitosasioihin liittyy aina tunteita. Jokainen meistä rakastaa omaa synnyin- ja asuinkuntaansa. Tulevaisuudessa joudumme taistelemaan palveluista myös Pohjois-Savon maakunnan kanssa. Osa palveluistamme ja verorahoistamme on jo siellä. Millä estämme muiden palveluiden siirtymisen Ohtaansalmen sillan taakse?

Kari Kulmala, (PS)

kunnanvaltuutettu

Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 30.10.2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *