Ratkaisevista Ilomantsin taisteluista 70 vuotta

Suomen osalta ratkaisevat taistelut Neuvostoliittoa vastaan käytiin 70 vuotta sitten muun muassa Ilomantsissa. Siellä Suomi pysäytti Neuvostoliiton suurhyökkäyksen kenraali Raappanan johdolla. Suomi sai siten pitää itsenäisyytensä, toisin kuin esimerkiksi itä-blokin maat.

Ilomantsin juhlatilaisuudessa 9.8.2014 puhuneen kenraali Ari Puheloisen mielestä ratkaisevin tekijä Ilomantsissa oli sotilaidemme ja joukkojemme kyky kestää ja suorittaa tehtävänsä äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Myös Raappanan johtamien miesten mottitaktiikka sekä maaston tuntemus ja sen oikea hyväksikäyttö olivat ratkaisevassa osassa.

Monen elämä alkoi sodan jälkeen ihan alusta tai se muuttui muun muassa haavoittumisen jälkeen täysin. Monelle evakolle sodan jälkeinen aika tiesi muuttoa täysin uuteen ympäristöön. 1940 luvulla elämä oli muutenkin ihan erilaista kuin 2000 luvulla. Mielestäni sodanajan sukupolvi on todellakin juhlimisen arvoinen. He ovat rakentaneet tämän maan vaikeiden sotavuosien jälkeen. Heidän ansiosta meillä on itsenäisyys ja olemme hyvinvointivaltio. Siispä hattu päästä joka aamu ja syvä kumarrus kunniakansalaisillemme!

Ilomantsin juhlissa tapasin ensimmäisen kerran kenraali Puheloisen, joka oli elokuun alussa päässyt eläkkeelle. Tiukka kädenpuristus ja toivotukseni ”turvallisia eläkevuosia herra kenraali”, sai hymyn ammattisotilaan huulille. Sain kätellä juhlissa myös kolmea muuta kenraalia – hieno päivä siis minulle kaikin puolin. Uskon, että seuraava kenraalinimitys Pohjois-Karjalassa tulee aluetoimiston päällikkö, eversti Jouni Mattilalle. Hänellä ja minulla on yhteinen menneisyys muun muassa 1980 luvun painimolskeilta.

Sotaa ei pidä koskaan ihannoida eikä juhlia, mutta sen loppumista tulee juhlia vielä vuosikymmenten jälkeenkin. Oman maan historia tulee tuntea ja siirtää myös tuleville jälkipolville. Tällaisessa tiedonsiirrossa erilainen kiltatoiminta sekä eri divisioonien perinnepäivät ovat avainasemassa ja siten erittäin tärkeää toimintaa. Ilomantsissa tätä viestiä vei eteenpäin 14 ja 21 Divisioonien perinneyhdistykset.

Kari Kulmala, Pohjois-Karjalan Sotilaspoikien perinnekillan jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *