Onko Suomen Rahapaja Oy:llä erityisoikeuksia?

Suomen Rahapaja alkoi lyödä 2014 valtiovarainministeriön päätöksellä pienen määrän käyttörahoja. Nämä em. kolikot on valmistettu lähinnä numismaattiseen tarkoitukseen. Yritykset voivat jatkossa ostaa käyttörahoja numismaattisiin tarkoituksiin vain Suomen Rahapajan kautta. Liikepankit eivät enää toimi numismaattisten rahojen eli keräilyrahojen jakelijana, kuten aikaisemmin, sillä Rahapaja hoitaa numismaattisten kolikoiden varastoinnin ja jakelun. Onkin hyvä kysyä, että…

Onko käyttörahojen välitystoiminta kilpailutettu ja millä argumenteilla syrjäytettiin rahanvälityksestä ulos aikaisemmin asiaa hyvin hoitaneet liikepankit ja annettiin monopoliasema Rahapajalle? Mitenköhän asiaan suhtautuisi mm. EU:n tuomioistuin?

Mikä on tulkinta arvonlisäverosta, kun selkeästi tiedotteessa kerrotaan maksettavan kolikoista nimellisarvo, mutta siitäkin osuudesta lasketaan arvolisäveroa? Onko kyseessä Rahapajan oma tulkinta vai verottajan päätös?

Suomen Rahapaja Oy on yritys, jonka liiketoimintana on metallirahan valmistaminen. Miksi yritys sotkeutuu pankki- ja välitysliiketoimintaan? Mielestäni Suomen Rahapajan toiminta on erittäin lyhytnäköistä ja alan harrastajia eli numismaatikkoja aliarvioivaa. Rahapaja ei tosin ole aikaisemminkaan ollut harrastajia varten, mutta nyt vieläkin vähemmän.

Lähde: Rajan Raha 2/2014

Uuden Suomen blogi 6.4.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *