Ongelmien varhainen tunnistaminen tärkeää

Norjan sarjamurhaajan tekoja ei voida normaalilla ihmismielellä ymmärtää, teot ovat käsittämättömän julmia ja tuomittavia. Tapahtumissa mukana olleiden ja uhrien omaisten tuska on suunnaton ja tapahtumat järkyttävät meitä jokaista! Vaikka tekijällä ei ensitietojen mukaan olekaan kiinteitä yhteyksiä Suomeen, voi samanlainen teko toistua myös omassa maassamme. Tämä on tosiasia, joka pitää ymmärtää, eikä sitä saa salata. Vastaavanlaisista teoista on saatu jo esimakua viime vuosina. Tärkeintä olisi löytää keinot, että tällaiset teot voitaisiin ajoissa tunnistaa ja estää. Aselain kiristäminen ei estä Norjan kaltaisia, järkyttäviä tapahtumia.

Henkilöt, jotka kuuluvat ääriliikkeisiin ja samalla kärsivät mielenterveysongelmista, on pidettävä kaukana kaikenlaisista aseista. Tässä asiassa olemme Norjaa paremmassa tilanteessa. Suomessa on päästy turvallisuuden suhteen eteenpäin poliisin ajaessa ristiin ase- ja rikosrekisterit. Tietoni mukaan tällaisia toimenpiteitä ei ole Norjassa tehty, eikä heidän voimassa oleva aselaki ole niin tiukka kuin Suomessa, vaikka se yksi maailman tiukimmista onkin.

Norjan tapahtuman seuraukset tuntuvat myös Suomessa. Uuden aselain viimeisimmät muutokset tulivat voimaan viime kesäkuussa ja aselain toista vaihetta valmistellaan parhaillaan. Poliitikoilla on kovat paineet kiristää aselakia entisestään, jolloin sijaiskärsijöinä ovat jälleen tunnolliset ase- ja metsästysharrastajat sekä reserviläiset. Nyt pitäisi laittaa jäitä hattuun ja etsiä todelliset syyt muualta kuin aseista ja puuttua niihin. Aselaki ei ole parantanut esim. mielenterveysongelmaisten hoitoon pääsyä, joten siihen on löydettävä muita keinoja.

On tärkeää ajoissa huomata henkilön mielenterveydelliset tai muut ongelmat ja siinä läheiset ihmiset ovat avainasemassa. Ongelmiin puuttumisen kynnyksen on madalluttava. Nyt on rohkeasti ryhdyttävä toimiin kattavilla ja tiukoilla oikeustoimi- ja rikosseuraamustoimenpiteillä, sosiaali- ja terveydenhuollollisilla sekä viranomaistyöskentelyn yhtenäistämisellä, ei aseiden totaalikiellolla tai aselain tiukentamisella.

Vaikka Suomea pidetään turvallisena maana, on syytä päivittää maamme turvallisuusarviot pikaisesti. Tätä ei nykyinen hallitus ja sen hallitusohjelma ole riittävästi tekemässä, päinvastoin. Hallitus leikkaa mm. poliisitoimen menoja 10 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa esim. noin joka kymmenennen poliisiviran menetystä. Onko meillä tähän varaa ja tätäkö haluamme? Minkälaisista turvallisuuspalveluista haluamme tulevaisuudessa veroja maksaa? Turvallisuusasioissa olisi viimeinen aika alkaa käyttämään ihan maalaisjärkeä!

Sanomalehti Karjalainen 29.7.2011

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *