Näpit irti vankiloista

Rikosseuraamuslaitos (Rise) valmistelee vuoden 2014 marraskuun loppuun mennessä valtiovallan vaatimien säästöjen toteuttamista käytännössä. Jälleen kerran maakunnan molemmat vankilat lienevät lakkautuslistalla. Risen mukaan vankeinhoitoalalta on hävinnyt työpaikkoja jo lähes kolmannes vuodesta 2011. Mielestäni säästöt vankeinhoitoalalta ja siten turvallisuuden tuottamisesta ovat väärä kohde.

Osa ihmisistä on pidettävä lukittujen ovien takana, suljettuna muusta yhteiskunnasta. Näin on yhteiskunnassa ollut aina ja tulee aina olemaan. Ymmärrän hyvin, että säästää pitää, mutta miksi niin usein turvallisuuden kustannuksella. Turvallisuus sekä turvallisuudentunne ovat meidän jokaisen perustarpeita. Pitää muistaa myös, että vankila antaa suojaa myös asukeilleen muilta rikoksentekijöiltä.

Oikeuslaitos tuomitsee edelleen lainsäädännön mukaan, ei säästämisen ehdoilla. Rangaistuksen suorittamisen muotoonkaan ei säästäminen vaikuta – näin meille kerrotaan. Kuitenkin kun tuomioita tarkastelee, voi todeta, että hyvin usein tuomiot ovat rangaistusliukuman lievimmästä kolmanneksesta. Harvoin tuomioissa käytetään liukuman ankarinta osaa. Maalaisjärjellä ajateltuna, mitä enemmän tuomitaan yhdyskuntapalvelua, kotona suoritettavia pantarangaistuksia sekä ehdonalaisia vankeusrangaistuksia, sitä enemmän saadaan säästöjä. Hyvin harva ymmärtää edellä mainittuja edes rangaistuksiksi.

Ulkomaalaisten vankien määrä on lähes kolminkertaistunut 2000-luvulla ja heidän osuutensa kaikista vangeista on noussut jo 15 prosenttiin. Venäläisiä ja virolaisia näistä vangeista on 42 prosenttia. Selvä säästökohde on siten helposti nähtävissä. Näistä vangeista suurin osa voitaisiin lähettää nykylainsäädännön turvin omaan kotimaahan suorittamaan rangaistustaan. Tällöin he eivät rasittaisi suomalaista vankeinhoitoa ja paikkoja vapautuisi oman maan vangeille.

On toki ymmärrettävää, etteivät esimerkiksi virolaiset vangit vapaaehtoisesti suostu menemään kotimaansa vankiloihin, koska Suomessa on mahdollisuus päästä ensikertalaisina Viroa nopeammin ehdonalaiseen. Kun maassamme säästetään kaikissa mahdollisissa menoissa, luulisi vankien sijaintiinkin kiinnitettävän nykyistä enemmän huomiota. Minusta tuntuu erittäin typerältä maksaa ulkomaisista vangeista, joista osa johtaa edelleen rikollista toimintaa vankiloista käsin.

Kari Kulmala, kansanedustajaehdokas, PS, Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 6.9.2014

Savon Sanomat 11.9.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *