Muutosvaalit!

Kuntalehti on teettänyt gallupin, josta käy ilmi, että 800 000 äänestäjää ei ole varma siitä, äänestääkö samaa puoluetta, kuin edellisissä vaaleissa. Myös Iltalehti julkaisi mielenkiintoisen kuntavaaleja käsittelevän jutun. Olennaisin oli tiivistetty näin: ”Iltalehden tutkimuksen mukaan yli kolmannes äänestämään aikovista miettii vielä valintaansa.”

Tilanne on siis todellakin mielenkiintoinen. Kyselyssä vain 58,9 % ilmaisi kantansa. Kuukausi sitten kantansa kertoi 66.9 %. Muutos on merkittävä ja tällä kertaa aivan eri suuntaan kuin tähän saakka vaalien alla on tapahtunut. Nyt yhä useampi on epävarma kannastaan. Mistä se kielii? Siitä, että poikkeuksellisen moni vielä vaalien alla harkitsee entisestä puoluekannastaan luopumista ja jonkin toisen puolueen ja sen ehdokkaan äänestämistä. Ensi viikon sunnuntaihin mennessä voi siis tapahtua sellaista, joka osoittaa kaikki tähänastiset arviot ja gallupit vääriksi.

Viime kunnallisvaaleihin verrattuna kolme vanhaa suurta puoluetta ovat kukin menettämässä noin parin prosenttiyksikön verran. Pienpuolueiden osalta kehitys on myös miinusmerkkistä. Ainoa voittaja gallupin perusteella tulee olemaan Perussuomalaiset. Mutta miten suuri tuo voitto tulee olemaan? Koko Suomessa todennäköisesti n. 18 % ja Rääkkylässä vähän enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *