Lainavakauksista kohti talousunionia

Pekka Puustinen kirjoittaa hyvin 18.7.2012 Karjalaisessa, että euroalueen tilanne ei ole kenenkään hallinnassa. Menossa onkin mielestäni vuosikymmenen suurin puhallus. Tavallisen veronmaksajan huijaaminen jatkuu.

Suomen saamia lainavakuuksia pidetään voittona, mutta siten Kataisen hallitus siirtää keskustelun väärään suuntaan eli pois olennaisesta. Vakuuksilla on Suomelle rahoitusriskiä muuntava, mutta ei tietenkään oleellisesti pienentävä vaikutus. Tosiasia on, että Suomen on joka tapauksessa kannettava takauksesta syntyvä likviditeetti- ja jälleenrahoitusriski ihan itse. Suomen vastuut eivät euromääräisesti vähene vakuuksien myötä euroakaan. Suomi maksaa kiltisti eteläisen EU:n jäsenmaiden typerästi hoidettuja talouksia ja pankkikriisiä kuntoon. Myös lapsemme osallistuvat hallituksen tekemien päätösten maksuun. Hyvin olennainen kysymys onkin, että miksi Suomi on rahoittamassa espanjalaisia pankkeja. Olivatko muut lainaa antavat maat niin tyhmiä, että eivät ymmärtäneet hakea lainoilleen vakuuksia vai katsoivatko ne sen tarpeettomiksi. Tuleeko Espanjan jälkeen seuraavaksi rahoitettavaksi maaksi Italia ja loppuvatko rahoitettavat maat siihen?

Eurovelkakriisin varjossa Suomea ajetaan talousunioniin eli taloudelliseen liittovaltioon yhdessä mm. Portugalin, Kreikan, Espanjan ja Italian kanssa. Ovatko suomalaiset valmiit liittymään samaan talousunioniin näiden kriisimaiden kanssa? Pitääkö meidän olla edelleen nettomaksajina, että saamme olla ”Euroopan ytimessä”. Mikäli Suomi menee mukaan talousunioniin, Suomi menettää edelleen lisää itsenäisyyttään ja kansallista päätösvaltaansa eteläeurooppalaisille berlusgoneille. Liittovaltiossa mukaan tulee ensin investointibondit. Niiden tarkoitus on nostaa kriisimaita ylös kriisistä eli Suomesta tulee jälleen selvä nettomaksaja. Tämän jälkeen tulevat velkarahastot ja lopulta eurobondit. Suomi maksaa niin kauan kuin euroja mm. turvallisuudesta, tiestöjen kunnossapidosta sekä sosiaali- ja terveyspalveluista riittää.

Onkin hyvä kysyä, onko Kataisen hallituksella lupa viedä Suomi tällaiseen talousunioniin? Joko ovat unohtuneet mm. hallituspuolueiden; KD:n, Sdp:n ja Vasemmistoliiton vaalilupaukset keväältä 2011. Populismia pahempaa onkin takinkääntäminen. Takinkääntäminen vie aina politiikalta ja puolueelta uskottavuuden. Nyt uskottavuuskriisissä on monta poliitikkoa ja puoluetta. Perussuomalaiset eivät kuulu tähän joukkoon. Perussuomalaisilla on linja joka pitää.

Kari Kulmala (PS) Rääkkylän kunnanvaltuutettu

Sanomalehti Karjalainen 22.7.2012

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *