Kuntavaalit ovat myös muutosvaalit

Kataisen hallitus kurittaa Pohjois-Karjalaa oikein olen takaa. Maan tasapuolinen kehittäminen on pelkkää puhetta, eikä maakunnassa tehtävissä supistuksissa ja leikkauksissa näy loppua.

Kuntaliitoksetkaan eivät ole tae paremmista palveluista, päinvastoin. Kataisen hallitusohjelma sisältää lisää kuntien valtionosuuksien leikkauksia. Valtionosuudet määräytyvät laskennallisin perustein joten kuntaliitokset eivät itsessään vähennä valtionosuuksien tarvetta. Mikäli palvelut halutaan lain mukaan turvata kaikille ihmisille asuinpaikasta riippumatta, valtionosuuksia tarvitaan tasaamaan kuntien taloudellisia eroja jopa nykyistä enemmän. Hallituksen kuntauudistusta ei voi perustella taloudellisilla tekijöillä eikä juuri millään muullakaan.

Maailman paras paikka on kotona, myös ikäihmisellä. Kunnat ovat viime vuosina valtakunnallisten ohjeiden mukaan vähentäneet laitoshoitoa ja kehittäneet avohoitoa sekä kotiin annettavia palveluita. Suunta on ollut siten oikea. Uusi vanhuspalvelulaki on pahasti torso ja kääntää vanhusten palveluiden painopisteen ja huomion takaisin laitoshoitoon. Laitoshoito on kunnalle moninkertaisesti kalliimpaa kuin koti- tai omaishoito. Paljon kiistelty hoitajien määräkään ei välttämättä korvaa laatua. Vanhuksemme ovat kunniakansalaisia. He ovat rakentaneet yhteiskuntamme ja hyvinvointimme, osa heistä puolustanut jopa maamme itsenäisyyttä. Meidän on taattava heille korkeatasoinen hoito elämän viimeisinä vuosina. Olemme sen heille velkaa.

Ammatillisen koulutuksen aloituspaikat vähenevät ankaralla kädellä Pohjois-Karjalassa ja koulutuksen ulkopuolelle jää entistä enemmän niitä, joiden takana on pelkkä peruskoulu. Tämä lisää entisestään mm. nuorten syrjäytymistä. Syrjäytyminen on monen ammattiauttajan mielestä tärkein turvallisuuteen vaikuttava tekijä. Hallitusohjelmassa mainittu nuorten yhteiskuntatakuukaan ei auta kovin paljon Pohjois-Karjalaa, koska koulutusta keskitetään entistä enemmän maakunnan ulkopuolelle. Hallitusohjelma tulisikin ottaa pikimmiten uuteen tarkasteluun näiden leikkausten ja säästöjen osalta, puhumattakaan turvallisuuden alasajosta.

Kari Kulmala, Perussuomalaiset

Rääkkylän kunnanvaltuuston vpj.

Sanomalehti Koti-Karjala 5.9.2012

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *