Kuntapäättäjien sidonnaisuudet näkyviin

Kuntalain muutoksessa vuonna 2017 kaavaillaan päättäjien sidosten julkistamista. Viimeinkin! Mielestäni on vakava puute, että kuntapäättäjien ja kuntien virkamiesten sidonnaisuudet ovat edelleen monessa kunnassa piilossa tai ne ovat vapaaehtoisesti ilmoitettavia. Pitäisi muistaa, että avoimuus ja läpinäkyvyys kuuluvat toimivaan demokratiaan ja ne parantavat kuntapolitiikan uskottavuutta ja luottamusta kunnan päättäjiin ja virkamiehiin. Sidonnaisuuksien julkisuus vähentää myös epäselvyyksiä jääviysasioissa.

Tällä hetkellä ei ole voimassa olevaa lainsäädäntöä sidonnaisuuksien ilmoittamiseen. Se on siten vapaaehtoista. Mikään ei siis pakota ”muistamaan” mihin järjestöön kuuluu. Minä muistan oikein hyvin, että kuulun mm. maailmanlaajuiseen hyväntekeväisyysjärjestöön Lionsiin sekä maanpuolustuksellista toimintaa ylläpitävään reserviläisjärjestöön. Mutta ”muistanko” kuitenkaan kaikkea, mikäli se on vapaaehtoista? Entä, muistavatko muut päättäjät ja virkamiehet? Minä en usko vapaaehtoiseen muistamiseen.

Eikö olisi jo aika päästä eroon tällaisista hyvä veli-järjestelmistä kaikki sidonnaisuudet avaamalla? Voimme tehdä sen odottamatta vuosia, jolloin lainsäädäntö meidät siihen pakottaa. Uusi kuntalaki saattaa tulla voimaan 2017, mutta jo nyt on aika lisätä kuntalaisten luottamusta päätösten tekijöihin. Haastankin kaikki maakunnan kuntapäättäjät ja virkamiehet julkistamaan taloudelliset ja yhteiskunnalliset sidonnaisuutensa jo nyt. Rääkkylä voisi kuntana olla tässä eturivissä, kuten on ollut monessa muussakin asiassa, mikäli ilmoittaminen ei perustu vapaaehtoisuuteen.

Kari Kulmala (PS)

Rääkkylän kunnanvaltuutettu

Kotiseutu-Uutiset 7.11.2013, Koti-Karjala 9.11.2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *