Konfiskaatio on yksi keino vähentää rattijuopumuksia

Voimassa oleva lainsäädäntömme mahdollistaa rattijuopon ajoneuvon tuomitsemisen valtiolle eli konfiskaation. Suomessa tavattiin viime vuonna 17932 rattijuoppoa. Heiltä ajoneuvoja tuomittiin valtiolle vain n. 50. Mielestäni se on kohtuuttoman vähän rattijuopumusten ongelmatapauksiin nähden. Konfiskaatioita tuleekin lisätä entisestään.

Samat keinot rattijuoppouden torjunnassa eivät sovellu kaikille rattijuopoille, koska päihteiden käyttäjiä on eriasteisia. Rattijuopot voidaankin jakaa karkeasti kolmeen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat nuoret ja ensikertalaiset, jotka nauttivat ajaessaankin alkoholia riskirajoilla eli noin puolen promillen tietämissä. Erityisesti nuorilla kuljettajilla alkoholi on liikenteessä suuri riskitekijä. Tämän ryhmän kuljettajiin ennalta estävänä keinona toimii tutkimustenkin mukaan parhaiten Ruotsin ja Norjan mukainen promillerajan laskeminen sekä valistus. Promillerajan laskulla 0,2 promilleen kuljettajien keskimääräinen humalatila laskee. Tämä parantaa liikenneturvallisuutta samaan tapaan kuin liikenteen keskinopeuksien laskeminen.

Toiseen ryhmään kuuluvat ottavat usein tietoisia riskejä päihtyneenä ajamisessa ja he jäävät kiinni tilastollisina uhreina, ”laskuvirheen”, väärin kalibroidun henkilökohtaisen alkoholimittarin, ilmoituksen tai liikenneonnettomuuden seurauksena. Tähän ryhmään kuuluville alkolukon vaikutus on tehokasta, koska he ovat usein työssä olevia ja työssään autoa tarvitsevia henkilöitä.

Kolmanteen eli ongelmallisimpaan ryhmään kuuluvien elämänhallinta ja alkoholinkäyttö eivät ole enää minkäänlaisessa kontrollissa. He ajavat autollaan päivittäin humalassa. Henkilöt eivät ”tarvitse” ajaakseen ajokorttia, eivätkä ajoneuvossa välttämättä edes rekisterikilpiä. He eivät välitä myöskään pidennetyistä ajokielloista. Alkolukkoa he eivät hanki, koska heillä ei ole ajokorttia. Tähän ryhmään ei vaikuta myöskään promillerajan laskeminen. Ajoneuvon takavarikoinnin lisäksi ainoastaan vankeusrangaistus estää heitä ajamasta. Vankeusrangaistus on kallis järjestelmä yhteiskunnalle ja joissakin tapauksissa myös yksilölle. Tämänkin vuoksi halvin ja tehokkain keino lisätä liikenneturvallisuutta ja vähentää rattijuopumuksia on takavarikoida heiltä ajoneuvo.

Kari Kulmala, ylikonstaapeli

Eduskuntavaaliehdokas (PS)

Sanomalehti Karjalainen 17.7.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *