Kiteellä lääkäripalveluiden saatavuus heikkenee?

Ympäristökunnissa olemme kateellisena katsoneet, miten Kiteen kaupunki rakennutti uuden hienon terveyskeskuksen. Maalaisjärjellä ajateltuna nyt saadaan Kiteellä terveyspalvelut keskitettyä yhden katon alle ja palveluiden saanti paranee koko Keski-Karjalassa. Pitää muistaa, että uusi ja hieno terveyskeskus ei ole pelkästään kiteeläisiä varten vaan terveyskeskuksessa voivat asioida lain mukaan myös esim. rääkkyläläiset tai tohmajärveläiset, kesäasukkaista puhumattakaan. Terveyskeskuksen tilat pitää saada nyt mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön.

Samaan aikaan kun kaupunki rakennutti uutta terveyskeskusta, kaupunginvaltuusto päätti lopettaa vuoden 2015 alusta lääkäreiden vastaanoton Kiteen terveyskeskuksessa muulloin kuin virka-aikana. Siis n. ¾ ajasta terveyskeskuksessa ei ole lääkäriä. Miksi ihmeessä Kitee tekee tällaisen päätöksen ja vieläpä ihan vapaaehtoisesti? Rääkkylän Jaamalta tai Tohmajärven Akkalasta on paljon lyhempi matka Kiteelle terveyskeskukseen, kuin Tikkamäelle Joensuuhun. Yksi merkittävä tekijä myös unohtuu liian usein eli pystyykö keskussairaala ottamaan vastaan myös keskikarjalaiset asiakkaat kohtuullisessa ajassa vai aiheuttaako ruuhkautuminen tuntien odotuksia kipujen kera. Minusta tuntuisi erittäin typerältä odottaa tuntikausia keskussairaalassa kun avun olisi saanut jonottamatta lähipalveluna. Pienten lasten kanssa odottaminen on kaikkein ikävintä.

Päätöksiä tehtäessä on kuultava kuntalaisia ja niitä joita asia koskee. Sitä vaatii myös tuleva sotelaki, ainakin silloin kun valmistellaan päätöksiä uusista sotepalveluista. Tätä kuulemista on Kiteellä tehty ilmeisesti vain adressilla, jossa on lähes 2000 nimeä. Nuo adressiin nimensä laittaneet haluavat, ettei palveluja supisteta. Onko Kiteellä siis varaa olla huomioimatta heidän mielipidettä? Mielestäni ehdottomasti ei! Päätös päivystysajoista vaikuttaa merkittävästi koko Keski-Karjalan elämään, halusimmepa sitä tai emme. Tällä päätöksellä jää todennäköisesti lähes 20000 asukkaan Keski-Karjala viikonlopuksi myös ilman apteekkipalveluita. Pitääkö siis viikonloppuna ajaa Kiteeltä Joensuun apteekkiin hakemaan kipulääkettä, että saa esim. yönsä nukuttua? Entäs jos ei ole omaa autoa ja linja-autot eivät kulje?

Terveyspalveluihin kohdistuvien päätösten tekeminen pelkästään näennäisiin säästöihin perustuen, johtaa kuntalaisten lisääntyvään epätasa-arvoon ja se on kohtalokasta jopa Kiteen kokoiselle kaupungille. Mielestäni ei kannata tehdä vapaaehtoisesti ja ennakolta päätöksiä, joita joutuu ehkä myöhemmin katumaan ja jotka aiheuttavat kuntalaisille varmuudella turhaa harmia ja kuluja. Kuntalaiset osaavat nykyään äänestää jaloillaan. Huonoihin palveluihin ei kannata tyytyä.

Turvallisuus- ja terveyspalvelut ovat kuntalaisten tärkeimmät peruspalvelut. Yleensä kuntalainen ajattelee, että veroille on saatava myös vastinetta. Mielestäni veroille on saatava vastinetta mahdollisimman läheltä – lähipalveluna. Valitettavasti uudessa perustuslain vastaisessa sotelaki-esityksessä ei ole lähipalvelua määritelty tarkemmin. Lakiesitys mahdollistaa siten palveluiden keskittämisen entistä suurempiin keskuksiin, jopa Kiteetä kauemmaksi. Tämä johtaa entisestään muun muassa maaseudun autioitumiseen. Uusi sote-laki onkin toteutuessaan lähinnä lähidemokratian irvikuva, koska päätöksenteko keskittyy entistä kauemmaksi ja päätöksentekijöitä on kunnista entistä vähemmän. Lähipalvelut perusterveydenhoidossa tulee tarjota omalla paikkakunnalla. Tätä ovat myös lääkäripalveluiden saatavuus Kiteellä.

Kari Kulmala, Rääkkylä

kansanedustajaehdokas (ps)

Koti-Karjala 12.10.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *