Kehysriihellä köyhät kyykkyyn

Hallituksen kehysriihestä on jo tovi, eivätkä tulevat muutokset onneksi näy vielä kansalaisten elämässä. Sähkölämmitteisessä talossa alaikäisten lasten kanssa asuva asuntovelkainen vanhempi, joka ajaa työmatkat autolla, käyttää lääkkeitä, tupakoi ja syö karkkia, tuntee tulevaisuudessa hallituksen päätökset kovemmin kukkarossaan. Näyttää siltä, että hallitus on pahasti vieraantunut tavallisten kuolevaisten arjesta, inhimillisyys on kadonnut.

Näen työssäni poliisina sen monimuotoisen hädän, mitä perheet jokapäiväisessä arjessa kohtaavat. Epätoivo on läsnä joka päivä. Jokainen euro on tärkeä ja perheissä etukäteen tarkkaan laskettu. Erityisesti jo vuodesta 1948 alusta lähtien maksettujen lapsilisien pienentämisestä on inhimillisyys kaukana, ja entistä useampi perhe ajetaan köyhyysloukkuun sekä leipäjonoille. Kukaan meistä tuskin haluaa lähteä hattu kourassa sosiaalitoimeen hakemaan rahaa jokapäiväiseen elämiseen. Mutta niin vain monen on tehtävä. Eikö lapsiperheiden ja köyhien kuritus jo riitä?

Jokaisella meillä on ihmisarvo ja jokainen meistä on samanarvoinen. Tämän myöntävät myös hallituspuolueet, mutta se ei näy teoissa, joten vaalien alla pidetyt juhlapuheet menettävät merkityksensä. Hallituksen päätökset ja teot eivät luo kestävää, inhimillistä sekä ihmisarvoa kunnioittavaa perhepolitiikkaa. Hyvinvointivaltiotamme romutetaan oikein vauhdilla. ”Köyhät kyykkyyn” näyttäisi olevan hallituksen ohjenuorana.

Valtiovarainministeri Urpilainen kertoi, että kehysriihessä on Suomi ja suomalaiset asetettu etusijalle. Hänen mukaan nyt on kannettu vastuuta hyvinvointivaltiosta. On silti hyvä kysyä, miten mm. lapsilisien pienentäminen, perusopetuksen laadun heikentäminen ja ryhmäkokojen kasvattaminen sekä eläkeindeksien osittainen jäädytys, työttömyysturvan ja lääkekorvausten leikkaaminen kehittävät suomalaista hyvinvointivaltiota? Minun ymmärrykseni mukaan käy juuri päinvastoin. Nämä säästöt ovat ristiriidassa myös hallituksen usein nostaman työn tekemisen kannattavuuden kanssa.

Kari Kulmala, PS

Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 17.4.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *