Kansa köyhtyy entisestään kehysriihen jälkeen

Hallituksen kehysriihen jälkeen keskituloisen palkansaajan ostovoima vähenee ensi vuonna ainakin 300 euroa. Kaksi keskituloista palkansaajaa menettää yhteensä n. 600 euroa. Työmatkakulujen omavastuuosuuskin nousee 600 eurosta 750 euroon. Samaan aikaan hallitus patistaa kulkemaan työhön entistä kauemmaksi kotoa. Työpaikka on otettava vastaan yli 80 km säteellä työttömän kodista. Minulla työpaikka on tällä hetkellä 67 km päässä ja pidän matkaa vielä kohtuullisena. Onneksi minulla on auto, jolla pääsen kulkemaan työmatkat.

Kovin yksittäinen päätös on hallituksen päätös kajota lapsilisiin. Kaksilapsinen perhe menettää lapsilisissä n. 185 euroa. Työttömille sekä yksinhuoltajille menetys on erittäin tuntuva. On selvää, että päätöksen myötä lapsiperheiden köyhyys lisääntyy. Olen monesti miettinyt, että miksi lapsilisät eivät voi olla vanhempien tuloihin sidottuja. Todella hyvätuloisille ne ovat vain ylimääräistä tuloa, jonka voi laittaa lasten tileille kasvamaan korkoa. Minun mielestäni se ei ole lapsilisien tarkoitus.

Kehyspäätökseen sisältyvä eläkeindeksien osittainen jäädytys pienentää eläkeläisten ostovoimaa. Indeksijäädytys iskee pahiten takuueläkkeen ja pienten työeläkkeiden saajiin. Tätä pahentaa vielä lääkekorvauksien alkuomavastuun korotus. On olemassa suuri vaara, että eläkeläisillä sosiaaliturvan taso alenee pysyvästi alemmalle tasolle. Juuri heillä, jotka ovat rakentaneet meidän hyvinvointivaltiomme. Mielestäni eläkeindeksiä ei tarvitse jäädyttää, vaan korotus tulee tehdä täysimääräisesti 1,6 % mukaan. Kehysriihen 0,4 % korotus on vain eläkeläisten kiusaamista.

Kehysriihi rokottaa myös erityisesti maaseudun pienyrittäjiä. Hallitus kiristää maa- ja metsätalousharjoittajien sekä pienten yrittäjien verotusta nostamalla pääomatulojen ylempää verokantaa ja alentamalla ylemmän verokannan tulorajaa 30 000 euroon. Mielestäni veronkiristyksen ei pitäisi kohdentua ollenkaan yritystoiminnalliseen pääomatuloon. Työn ja yrittämisen veronkorotukset olisi pitänyt korvata mieluimmin kuntien tehtävien rajulla karsimisella. Tuloverotuksen kiristäminen on aina myrkkyä työllisyydelle ja pääomaverotuksen kiristäminen yrittäjyydelle.

Valtiovarainministeri Urpilainen kertoi, että kehysriihessä on Suomi ja suomalaiset asetettu etusijalle. Hänen mukaan nyt on kannettu vastuuta hyvinvointivaltiosta. On silti hyvä kysyä, miten lapsilisien pienentäminen, perusopetuksen laadun heikentäminen ja ryhmäkokojen kasvattaminen sekä eläkeindeksien osittainen jäädytys, työttömyysturvan ja lääkekorvausten leikkaaminen kehittävät suomalaista hyvinvointivaltiota? Minun ymmärrykseni mukaan käy juuri päinvastoin. Nämä säästöt ovat ristiriidassa myös hallituksen usein nostaman työn tekemisen kannattavuuden kanssa.

Oli suorastaan huvittavaa seurata, että kun hallituspuolueet olivat yksimielisesti hyväksyneet kehysriihen päätökset, niin osa hallituspuolueiden kansanedustajista oli heti seuraavana päivänä pyörtämässä päätöksiään. Silloin kun on päätöksen paikka, niin on myös eriävän mielipiteen paikka. Ellei tuota eriävää mielipidettä kerro, niin on hyväksynyt päätökset. Säälipisteitä on turha hakea. Näin se menee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *