Käänteinen kodinhoitotuki ikäihmisille

Rakenneuudistuspaketissa vanhusten laitoshoidon vähentämisestä arvioidaan saatavan 300 miljoonan euron säästöt. Vastuuta ei voi kuitenkaan siirtää kotihoitoon ilman kunnollisia resursseja ja panostuksia. Jokaisella ikäihmisellä tulee olla oikeus arvokkaaseen vanhuuteen ja jokainen hoitaja ansaitsee inhimillisen työympäristön.

Jokaiselle ikäihmiselle koti on lähtökohtaisesti paras paikka. On myös muistettava voimassa olevan vanhuspalvelulain mukainen velvoite, jonka mukaan pitkäaikainen hoito ja huolenpito tulee toteuttaa laitoshoitona vain, mikäli siihen on lääketieteelliset perusteet tai jos se iäkkään henkilön arvokkaan elämän ja turvallisen hoidon kannalta muuten on perusteltua. Kataisen rakenneuudistuspaketissa lääkkeet vanhustenpalveluista tavoiteltuihin säästöihin ovat vähäiset, eikä niistä tällä hetkellä paljon uutta löydy.

Mielestäni yhtenä toimena voisi olla ikäihmisille tarjottava käänteinen kotihoidontuki. Lasten kotihoidontuki on mahdollista vanhemmille kolmen vuoden ajan. Olisiko tämä mahdollista antaa rakkaillemme takaisin aikuisena? Mikäli voisimme edistää ikäihmisen kotihoitoa omaisten kautta, voisimme edistää hyvää hoitoa ja yhteiskuntavastuuta rakkaasta lähiomaisestamme, samalla kun kytkemme sen työllisyyden hoitoon.

Käänteisessä kotihoidontuessa ikäihmisen lähiomainen hoitaisi häntä tuella max 3 vuotta. Hoitoon saisi Kelan maksaman tuen. Samalla hoitajan tilalle palkattaisiin työtön työntekijä – kuten vuorotteluvapaajärjestelmässä. Tällä toimella vähennettäisiin kallista palveluasumista ja laitoshoitoa. Toimella ei kuitenkaan poistettaisi ikäihmisen tarvitsemaa sairaanhoitoa.

Todennäköisesti järjestelmä edellyttää lakimuutosta ja kokeiluaikaa esim. kustannusten ja tahtotilan selvittämiseksi. Hanke voisi kuitenkin olla määräaikaisena pilottina vaikka täällä Pohjois-Karjalassa. Kotihoidontuen kehittäminen ikäihmisen hoivan avuksi läheisten kautta olisi yksi, mutta ei ainoa keino kunnioittaa kunniakansalaisiamme. Niitä, jotka ovat hyvinvointiyhteiskuntamme luoneet. Niitä veteraaneja, jotka takasivat maallemme itsenäisyyden. Niitä naisia ja miehiä, jotka maksoivat sotakorvaukset ja jälleenrakensivat maan sekä asuttivat siirtoväen.

Yhteiskunnan moraalinen tila näkyy siinä miten kunnioitamme ikäihmisiämme. Paljon on vielä tekemättä heidän hyväksi. Mainitsemani toimet lisäisivät inhimillisyyttä ja kunnioittaisivat vanhuutta, joten miksi emme tulisi puolikasta askelta vastaan?

Kari Kulmala, PS

Rääkkylän kunnanvaltuutettu

Sanomalehti Karjalainen 20.12.2013 (lyhennettynä)

Warkauden Lehti, Savon Sanomat sekä Iisalmen Sanomat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *