EU:lta Life-rahaa saimaannorpalle

Pitkästä aikaa on EU:lta tulossa jotain positiivista Suomelle ja erityisesti uhanalaiselle saimaannorpalle.

EU:lta on tulossa lähes neljä miljoonaa euroa Life-rahaa norpan suojeluun. Tällaista pottia ei saimaannorpan suojelu ole ennen saanut. Rahat ovat EU:n komission hyväksyttävänä olevien Life-hankkeiden listalla, mutta saimaannorpan viisivuotinen suojeluhanke alkaa näillä näkymin jo elokuun 2013 alusta. Tämä lienee Suomen suurin Life-hanke. Hienoa, että hanke kohdistuu saimaannorppaan!

Norppa-alueilla on tunnetusti verkkokalastusrajoituksia. Tämän projektin aikana on tarkoitus muun muassa edistää saimaannorpalle turvallisten kalastusmuotojen käyttöä, esimerkiksi tarjoamalla kalastajille mahdollisuutta vaihtaa kalastusverkkoja katiskoihin.

Toivottavasti vaihto on ilmaista, koska muuten sitä on mielestäni turha tarjota ikänsä verkoille kalastaneille kalastajille. Vaikka kalastajat ja metsästäjät ovat parhaita luonnonsuojelijoita, niin vanhoista tavoista on vaikeaa päästä eroon. Asennemuutos vaatii yleensä ainakin yhden sukupolven.

Projektissa on hyvää myös se, että siinä on suunnitteilla useita kampanjoita, esimerkiksi kouluvierailuita ja kalastuskampanjoita. Kasvatus alkaa asenteista ja mikä olisi parempi kasvualusta asennemuokkauksille kuin nuoriso. Alle 40-vuotiaan verkkokalastajan löytäminen on yhä harvinaisempaa ja tulevaisuutemme on lastemme käsissä. Jätetään saimaannorppa elossa heidän käsiinsä!

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/32096-eulta…

Uusi Suomi 6.6.2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *