Ei ympärivuotista verkkokalastuskieltoa Saimaalle!

Vihreiden varapuheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas Krista Mikkonen vaatii 30.7 Karjalaisessa ympärivuotista verkotonta Saimaata norpalle. Tätä ehdotusta olen henkilökohtaisesti odottanut jo pitkään, ja erityisesti vihreältä puolueelta.

Erittäin uhanalaisten kantojen säilymiseksi on joskus tehtävä radikaalejakin ehdotuksia ja toimenpiteitä. Ehdotuksissa pitää olla kuitenkin mukana realismia ja erityisesti kansalaisten syvä tuki. Minä en kannata ympärivuotista verkkokalastuskieltoa koko Saimaalle. Rajoitukset tulee kohdistua vain alueille, missä norppaa esiintyy.

Valvon työkseni myös verkkokalastuskieltoa norppa-alueilla. Kalastuskieltoalueilta en ole löytänyt tänä kesänä laittomia verkkoja. Katiskoja ilman nielurajoitinta olen sitä vastoin löytänyt useita kymmeniä. Ilman nielurajoitinta olevaan katiskaan mahtuu norppa erittäin hyvin. Näistä on uutisoitu myös tänä kesänä. Rajoittimen merkitystä tulisikin entisestään korostaa tiedottamalla ja opastamalla kalastajia. Nielurajoitinhan on ollut norppa-alueilla pakollinen jo useita vuosia, ja sen asentaminen katiskaan on erittäin helppoa.

Tällä hetkellä osa kalastuskunnista on jo vapaaehtoisesti rauhoittanut vesialueitaan verkkokalastukselta. Verkkokalastuskiellolla on ollut siten kansalaisten tuki takanaan. Saimaa on ollut norpalle kuten myös ihmiselle vuosituhansien ajan koti ja on sitä myös jatkossa. Mikäli Saimaalle julistetaan norpan vuoksi verkkokalastuskielto ympärivuotiseksi, kääntyy kielto lopulta norppaa vastaan. Näin on tapahtunut jo suden suojelussa. Eikö tästä ole opittu mitään?

Minun sydämeni sykkii norpalle, mutta ymmärrän ja hyväksyn myös sen, että joka vuosi tulee muutamia menetyksiä. Viime talvena syntyi 61 kuuttia, joista 57 syntyi ihmisen lumesta tekemään ”keinopesään”. Tällä hetkellä norpista seitsemän on menehtynyt ihmisen tekemään pyydykseen. Muutama norppa on kuollut myös vanhuuttaan. Paljon on vielä tekemättä norpan suojelemiseksi, mutta nimenomaan valvonnan, tiedotuksen ja valistuksen osalta, ei pakolla tai hengiltä suojellen.

Kari Kulmala, ylikonstaapeli, eduskuntavaaliehdokas (PS) Rääkkylä

Sanomalehti Karjalainen 1.8.2014 ja Varkauden sanomat lähiaikoina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *