Ampumaurheilukeskus maakuntaan!

13. kesäkuuta astuu voimaan perustuslain vastainen ampuma-aselaki. Jatkossa todistuksen harrastuneisuudesta saa seuran, kerhon tai yhdistyksen toimesta. Samaan aikaan ampumaratojen toimintaa supistetaan ja ratoja vähennetään. Nyt on aseharrastajien ja erityisesti metsästäjien viimeinen hetki nousta barrikadeille puolustamaan harrastuksiaan. Aselain toinen vaihe tulee eduskunnan käsittelyyn hyvin pian.

Onttolan ampumarataa uhkaa sulkeminen muilta kuin rajavartiolaitokselta. Ampumaradan ongelmana on katsottu olevan sen sijainti lähellä taajamaa, ammunnasta tuleva melu sekä ympäristöhaitat. On selvää, että Onttolassa asuvien yli 300 asukkaan mielipiteitä tulee kunnioittaa. Vuonna 1927 avattuun kivääriradan ääniin on silti jo totuttu ja alueelle sen jälkeen muuttanut on tiennyt ampumaradan läheisyydestä. Ammunnasta kantautuvaa melua ei saada koskaan kokonaan poistettua, ei edes katoksilla tai korotetuilla maavalleilla.

Ampumaradasta tehdyn riskiarvioinnin perusteella pohjaveden pilaantumisriski katsotaan merkittävimmäksi riskitekijäksi. Pohjaveden pilaantumisen ei kuitenkaan katsota olevan alueella akuutti riski. Esim. lyijy ei edelleenkään liukene veteen, muuten kuin tiettyjen poliitikkojen ja virkamiesten päiväunissa.

Tarvitsemme Pohjois-Karjalaan oman kansainväliset vaatimukset täyttävän ampumaurheilukeskuksen. Sitä ennen ei entisiä ratoja, kuten esim. Onttolaa, pidä sulkea. Paikkaa mietittäessä tulisi huomioida maakunnassa mahdollisimman keskeinen paikka, ympäristövaikutukset sekä uudet laatuvaatimukset erilaisine luotiloukkuineen. Joensuun seudun yleiskaavassa on jo nyt varaus uudelle seudulliselle ampumakeskukselle. Paikaksi on esitetty Kontiorannan haulikkoratojen ja ampumahiihtokeskuksen aluetta. Paikka olisi ihanteellinen sijaintinsa ja siellä jo olevien toimijoiden, mm Pohjois-Karjalan Prikaatin suhteen. Maakunnan kansanedustajammehan pitävät huolen, että Prikaati säilyy jatkossakin!

Suurimmat maksajat ampumaurheilukeskukselle on löydyttävä EU:sta ja sisäasiainministeriöstä, joilta varmasti löytyy korvamerkittyä rahoitusta hankkeelle. Ainakin heiltä löytyy jatkuvasti uusia, harrastuksia hankaloittavia lakialoitteita. Maksajia löytyy luonnollisesti myös maakunnan kunnista, kaupungeista, metsästys- ja ampumaseuroista, reserviläisjärjestöistä sekä muista tahoista, jotka keskusta tarvitsevat ja siitä hyötyvät.

On kaikkien etu, että ammuntaa harjoitetaan turvallisesti ja valvotusti ampumaradalla, kuin yksin soramontuilla tai navetan takana. Mikäli ampumaradat vähenevät, niin ammunta em. alueilla kiihtyy. Kenen etu se olisi? Ammunta on laillinen urheilulaji, josta kautta aikain Suomi on saanut kolmanneksen kesäolympialaisten mitaleista. Metsästys on myös paljon muutakin kuin hirvien ja jänisten vähentämistä. Metsästys on monelle rajaseudun asukkaalle ainut harrastus tiettömien taipaleiden takana. Nämä asiat päättäjiltä varsin usein unohtuvat. Yleensä kuulee vain miten kaikkia aseen omistajia pidetään uhkana muille.

Sanomalehti Karjalainen 12.6.2011

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *